Stomatolog.com.mk - Д-р Нечаковски - Вашиот стоматолог на интернет  
 
Локација
Работно време
Услуги
Персонал
Вработување
Контакт
PRESS
За сајтот..
Ласерска
терапија (LLLT)
Порцелански
изработки
Продолжување на
клиничката коронка
За хијалуронските
полнители (филери)
За амалгамските
пломби
Имплантација
на заби
Фокални
заболувања
За кариесот
Пародонтопатија
Градба на забите
Бременоста и
  забите
Исхраната и
кариесот
Атеросклероза
За проблемите со
виличниот зглоб
Страв од
стоматолог
За хигиената
на устата
Криви заби
Фиксни протетски
  изработки
Забни протези
..за пирсингот
..за млечните заби
..за пломбирањето
Кандидијаза
Дијастема
Забна ерозија
Естетска стоматологија
-
Master Card
 
VISA
-
-
Заболувањата во устата и атеросклерозата

Здравјето на устата и забите е директно поврзана со појавата на атеросклерозата.

При оваа хронична болест доаѓа до промени на крвните садови - нивно стеснување и намалување на нивната еластичност. Овие процеси се резултат на натрупување на масти, холестерол, клеточни продукти и калциум во ѕидот на крвните садови во вид на т.н „плаки“.

Како резултат на овие промени, се зголемува ризикот од формирање тромби (згрутчена крв) во крвните садови, како и нивно пукање и крварење.

Здравјето на ткивата во усната празнина е директно поврзано со атеросклерозата и компликациите од неа:

Периодонталните заболувања го зголемуваат ризикот од атеросклеротични промени на крвните садови поради присуството на вирулентни бактерии кои често доаѓаат и во општиот крвоток.

Покажано е дека во 40% од случаите при четкање на забите, кај луѓето со заболувања на периодонталните ткива, може да се докаже присуство на бактерии во крвта. Ова значително го зголемува ризикот од атеросклероза како и брзината на нејзиното развивање.

Најдобар начин за спречување на овие проблеми е со редовно одржување на хигиена на ткивата во усната празнина и водење грижа за здравјето на забите.

На иста тема:

BBC News: Tooth-brushing 'cuts heart risk'

 

Верзија за печатење Покани пријател да ја види оваа страница
Twitter Share

 
Стоматолошка ординација Д-р Нечаковски Ул. Филип Втори Македонски 54-1/1 Битола Тел. 047-254528, 070-312-264, 075-306-509