Stomatolog.com.mk - Д-р Нечаковски - Вашиот стоматолог на интернет  
 
Локација
Работно време
Услуги
Персонал
Вработување
Контакт
PRESS
За сајтот..
Ласерска
терапија (LLLT)
Порцелански
изработки
Продолжување на
клиничката коронка
За хијалуронските
полнители (филери)
За амалгамските
пломби
Имплантација
на заби
Фокални
заболувања
За кариесот
Пародонтопатија
Градба на забите
Бременоста и
  забите
Исхраната и
кариесот
Атеросклероза
За проблемите со
виличниот зглоб
Страв од
стоматолог
За хигиената
на устата
Криви заби
Фиксни протетски
  изработки
Забни протези
..за пирсингот
..за млечните заби
..за пломбирањето
Кандидијаза
Дијастема
Забна ерозија
Естетска стоматологија
-
Master Card
 
VISA
-
-
Забни протези
тотални протези

Забните протези се мобилни (подвижни) стоматолошки изработки кои надокнадуваат еден или повеќе изгубени заби, и за разлика од другите протетски изработки, можат да надокнадат и дел од изгубените коскени ткива на вилиците.

Поделба на забните протези

Според тоа дали во устата има природни заби или протезите ги надокнадуваат сите заби, протезите можат да бидат:

делумни (парцијални)
целосни (тотални)

Според материјалот од кој се изработени, протезите се делат на:

класични (целосно акрилатни) - како на сликата погоре
скелетирани (визил, Wisil)

Класичните протези се изработени целосно од акрилатен полимер (вид на медицинска пластика) а скелетираните имаат и метален слекет од легура на хром-кобалт-молибден кој им дава цврстина и еластичност. Во одредени случаи овој скелет помага и дел од притисокот при џвакањето да се распореди на преостанатите заби, преку специјално изработени врски (атечмени).

 

автор на тестот: д-р Александар Нечаковски
последна измена: 24.02.2010

Верзија за печатење Покани пријател да ја види оваа страница

 
Стоматолошка ординација Д-р Нечаковски Ул. Филип Втори Македонски 54-1/1 Битола Тел. 047-254528, 070-312-264, 075-306-509