Stomatolog.com.mk - Д-р Нечаковски - Вашиот стоматолог на интернет  
 
Локација
Работно време
Услуги
Персонал
Вработување
Контакт
PRESS
За сајтот..
Ласерска
терапија (LLLT)
Порцелански
изработки
Продолжување на
клиничката коронка
За хијалуронските
полнители (филери)
За амалгамските
пломби
Имплантација
на заби
Фокални
заболувања
За кариесот
Пародонтопатија
Градба на забите
Бременоста и
  забите
Исхраната и
кариесот
Атеросклероза
За проблемите со
виличниот зглоб
Страв од
стоматолог
За хигиената
на устата
Криви заби
Фиксни протетски
  изработки
Забни протези
..за пирсингот
..за млечните заби
..за пломбирањето
Кандидијаза
Дијастема
Забна ерозија
Естетска стоматологија
-
Master Card
 
VISA
-
-
Криви заби

Неправилната, искривена поставеност на забите е најчеста ортодонтска аномалија и претставува помал или поголем естетски недостаток но исто така и функционално оштетување на забниот апарат и системот за џвакање во целина.

Кои проблеми се јавуваат поради кривите заби?

Функцијата на криво поставените заби е послаба, одржувањето на хигена е потешко и заради тоа на нив се таложат меки наслаги и повеќе се расипуваат - кај нив повеќе се јавува кариес. Исто така, во детска возраст неправилно поставените предни заби најчесто се подложни на трауми.

Нелечените ортодонтски неправилности може да го попречуваат правилниот развој на говорот и со тоа да бидат причина за психички трауми.Подоцна вакви состојби се причина за потешка протетска рехабилитација.

Никнувањето на забите може да биде пратено со различни пречки, а присуството на некои лоши навики може да доведе до неправилно поствување на забите во забните низови: тие можат да бидат искривени, извртени, наведнати или пак да не се на своето место.

Причини за криво поставување на забите има повеќе.


Понекогаш новите (трајните) заби се поголеми од местото каде што треба да се сместат во вилицата и затоа се преклопени и искривени.

Прераното вадење на млечните заби (кои се чувари на местото за трајните заби) може да предизвика губење на местото, несоодветно развивање на вилицата и со тоа криво поставување на трајните заби.

Лошите навики како цицање на прст, гризење на нокти или други предмети -моливи и сл. , гризење на усници, притискање на јазикот, дишење на уста исто така можат да доведат до пореметувања во правилното поставување на забите.

Редовното посетување на стоматологот овозможува рано откривање и навремено третирање на овие аномалии.

 

Верзија за печатење Покани пријател да ја види оваа страница
Twitter Share

 
Стоматолошка ординација Д-р Нечаковски Ул. Филип Втори Македонски 54-1/1 Битола Тел. 047-254528, 070-312-264, 075-306-509