Stomatolog.com.mk - Д-р Нечаковски - Вашиот стоматолог на интернет  
 
Локација
Работно време
Услуги
Персонал
Вработување
Контакт
PRESS
За сајтот..
Ласерска
терапија (LLLT)
Порцелански
изработки
Продолжување на
клиничката коронка
За хијалуронските
полнители (филери)
За амалгамските
пломби
Имплантација
на заби
Фокални
заболувања
За кариесот
Пародонтопатија
Градба на забите
Бременоста и
  забите
Исхраната и
кариесот
Атеросклероза
За проблемите со
виличниот зглоб
Страв од
стоматолог
За хигиената
на устата
Криви заби
Фиксни протетски
  изработки
Забни протези
..за пирсингот
..за млечните заби
..за пломбирањето
Кандидијаза
Дијастема
Забна ерозија
Естетска стоматологија
-
Master Card
 
VISA
-
-
Фиксни протетски изработки

При губење на природните заби, тие можат да се надоместат на следните начини:

1. со фиксни протетски изработки – коронки, мостови,
2. со подвижни протетски изработки(помагала) – протези
3. со имплантација (всадување на заби)
4. со автотрансплантација

1. Забни коронки - фиксно протетски конструкции за реставрирање на оштетена или загубена природна забна коронка.

2. Забни мостови - фиксно протетска констукција која ги надоместува изгубените заби, го премостува дефектот и е прицврстен на забите кои го ограничуваат дефектот.

Според материјалот од кој се изработени коронките и мостовите се поделени на:

Метални - кога целите се изработени само од метал (благородни дентални легури)

Неметални - кога целите се изработени од синтетички пластични маси или од минерални маси (порцелан) со изглед како на природните заби.

Фасетирани, комбинирани -основната конструкција ја сочинуваат скелет изработен од метал, а видливите површини се прекриваат (фасетираат) со синтетички или минерални маси.

Верзија за печатење Покани пријател да ја види оваа страница
Twitter Share

 
Стоматолошка ординација Д-р Нечаковски Ул. Филип Втори Македонски 54-1/1 Битола Тел. 047-254528, 070-312-264, 075-306-509